Wat is SEO Copywriting?

SEO copywriting draait om het creëren van boeiende en overtuigende content voor je website, met het doel om hoger in de zoekresultaten te verschijnen bij relevante zoekopdrachten. De term SEO, oftewel zoekmachine optimalisatie, speelt hierbij een cruciale rol. Of het nu gaat om blogposts, productbeschrijvingen, categoriepagina’s of je persoonlijke profiellinks, met SEO copywriting zorg je ervoor dat je teksten niet alleen aanspreken bij je doelgroep, maar ook als waardevol worden gezien door Google.

Is SEO Copywriting belangrijk?

Sterke, unieke, relevante SEO teksten bieden een aantal belangrijke voordelen: meer online bezoekers lagere bounce-percentages bezoekers blijven langer op de site hoger aantal gelezen pagina’s per bezoeker meer conversies hogere kans op backlinks meer leads & omzet Wanneer je SEO-copywriting op de juiste manier gebruikt, wordt de bekendheid van je merk of product groter. Daarnaast scoor je beter in de zoekmachines zoals Google, waardoor je online heel wat zichtbaarder wordt. Hogere rankings zijn van cruciaal belang want alleen zo kan je meer aandacht naar je website trekken en clicks krijgen. Meer aandacht en meer clicks? Dat leidt dan weer tot meer bezoekers en mogelijk ook een omzetstijging. Daarnaast is goede SEO-copywriting ook gewoon goede copywriting. Jouw teksten zorgen er m.a.w. voor dat: de behoeften en wensen van je doelgroep echt worden ingelost; de gebruiksvriendelijkheid en het imago verbeteren; het vertrouwen in je merk, product of dienst stijgt.

Hoe begin ik eraan?

Er zijn 3 belangrijke stappen bij het optimaliseren van je copywriting.

1. Voorbereiden
2. Schrijven
3. Corrigeren

SEO copywriting hoe begin ik eraan? De Drie stappen

Het voorbereiden van je teksten

Bij de start van het schrijfproces is het belangrijk om een plan te maken. Denk goed na over wat je precies wilt vertellen. Een effectieve aanpak begint met het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek. Vraag jezelf af welke zoekwoorden je doelgroep vaak gebruikt. Daarnaast is het cruciaal om heldere antwoorden te formuleren op de volgende vragen:

 1. Wat wil je bereiken met het artikel?
 2. Wat is de kernboodschap?
 3. Voor wie schrijf je dit?
 4. Welke informatie is nodig om het artikel te kunnen schrijven?
 5. Hoe ga je het artikel structureren?

Om je te helpen in deze fase, hebben we een handig een handige blog geschreven waar je gratis een stappenplan kan downloaden.

Download nu ons GRATIS stappenplan

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Naam

Het schrijven van je teksten

Nu is het tijd om daadwerkelijk te beginnen met het schrijven van je tekst. Deze fase is vaak het minst tijdrovend. Het belangrijkste advies hier is simpelweg: begin met schrijven. Veel mensen worstelen met het vinden van een goede eerste zin, maar je kunt gerust de inleiding overslaan en beginnen met het noteren van kernwoorden die de inhoud van de eerste paragraaf weergeven. Begin vervolgens met het schrijven van de tweede paragraaf en werk zo verder.

Onthoud goed:

Gebruik de structuur die je in de voorbereidende fase van stap 1 hebt opgesteld tijdens het schrijven van je tekst. Schrijf je paragrafen uit op basis van dit voorbereidingsplan. Begin elke alinea met de belangrijkste zin en breid deze vervolgens uit met de bijbehorende uitleg. Zorg ervoor dat je tekst vlot leesbaar is. Een goed leesbare tekst zorgt ervoor dat bezoekers eerder geneigd zijn terug te keren, wat het conversiepercentage ten goede komt. Maak ook gebruik van kopteksten (header tags) om je website overzichtelijk te houden en kies voor een leesvriendelijk lettertype.

Het corrigeren van je teksten

Artikel – De laatste stap in het schrijfproces is het verbeteren van deze tekst.
1. Lees je tekst langzaam en hardop voor.
2. Focus op de zinnen.
3. Focus op de paragrafen.
4. Controleer de structuur van je tekst.
5. Vraag om feedback.
Gebruik AI-hulpmiddelen zoals ChatGPT.

CHAT GPT Open Ai

3 TIPS Om je SEO Copywriting te verbeteren.

Een extra bonustip op het einde van de pagina.

EEAT

Recentelijk heeft Google een aanpassing gemaakt aan het bekende E-A-T-concept, dat nu bekend staat als EEAT. De toegevoegde ‘E’ staat voor ‘Experience’, ofwel ervaring. Dit nieuwe element benadrukt het belang van de praktische ervaring van de auteur op het behandelde onderwerp. Nu omvat EEAT de volgende componenten:

 1. Expertise: De kennis of deskundigheid van de auteur over het onderwerp.
 2. Ervaring: De praktische ervaring die de auteur heeft met het onderwerp.
 3. Autoriteit: De erkenning van de auteur of website als een gezaghebbende bron over het onderwerp.
 4. Betrouwbaarheid: De betrouwbaarheid van de website en de verstrekte informatie.

Deze verandering onderstreept het belang van niet alleen theoretische kennis, maar ook van praktische, persoonlijke ervaring in de beoordeling van de kwaliteit van webpagina’s, vooral op gebieden die van invloed zijn op de levens of financiën van gebruikers, zoals gezondheidsadvies, financiële informatie of nieuws. Google’s Quality Raters gebruiken deze criteria om te beoordelen hoe goed een webpagina voldoet aan de behoeften van gebruikers en om de relevantie en kwaliteit van de informatie te garanderen.

Linkbuilding

Google bepaalt mede de autoriteit van je webpagina’s aan de hand van het aantal en de kwaliteit van inkomende links. Wanneer hoogwaardige websites en socialemediakanalen naar je pagina linken, ziet Google je meer als een autoriteit op een bepaald gebied. Websites die veel externe verwijzingen ontvangen, scoren doorgaans hoger in de zoekresultaten van Google. Daarom is het belangrijk om actief bezig te zijn met linkbuilding.

Veel SEO-copywriters vergeten dit aspect vaak, terwijl het juist een aanzienlijke invloed kan hebben op je positie in de zoekresultaten van Google. Het opbouwen van een netwerk van kwalitatieve backlinks is dus een cruciale stap in het versterken van de zichtbaarheid en autoriteit van je website.

Gebruik waardevolle content

Het is essentieel om inhoud te creëren die nuttig, relevant en bovenal waardevol is voor je doelgroep. Het is belangrijk dat je bezoekers iets aan jouw content hebben. Als je een blog schrijft, zorg er dan voor dat je lezers er iets van kunnen leren of dat ze er iets aan hebben. De content moet een duidelijk doel hebben, zoals informeren of entertainen.

Door content van hoge kwaliteit te bieden, trek je potentiële klanten aan die mogelijk jouw content willen delen of aanbevelen. Dit helpt bij het vergroten van het bereik, de vindbaarheid en de zichtbaarheid van je website of merk.

Achterhaal de zoekintentie.

Het begrijpen van de zoekintentie is een essentiële, maar vaak over het hoofd geziene stap in het bereiken van goede SEO-posities. Google bepaalt namelijk rankings op basis van de relevantie van de content voor de gebruikersvraag. De hoogste posities zijn voor de pagina’s die het beste aansluiten bij de behoefte van de gebruiker. Het is daarom belangrijk om eerst de zoekintentie van de gebruiker te achterhalen. Pas als je die kent, kun je het meest geschikte contentformat kiezen.

Er zijn verschillende soorten zoekintenties, elk met een eigen plek in de marketingfunnel. Ik onderscheid vier hoofdtypen:

 1. Informatieve intentie (awareness phase): de gebruiker zoekt informatie over een bepaald onderwerp.
 2. Navigerende intentie (interest phase): de gebruiker wil navigeren naar een specifieke plek of URL.
 3. Commerciële intentie (conversion phase): de gebruiker is van plan een product of dienst te kopen.
 4. Vergelijkende intentie (consideration phase): de gebruiker wil producten of diensten vergelijken.

Voor elke zoekintentie zijn er verschillende contentformats die gebruikt kunnen worden:

 • Informatieve intentie: vaak ingevuld met blogartikelen, longreads, gidsen, afbeeldingen, infographics, tools en video’s.
 • Navigerende intentie: zorg voor een duidelijke contactpagina met adresgegevens, openingstijden en contactinformatie. Maak aparte landingspagina’s voor verschillende locaties en zet structured data en Google My Business in voor betere lokale vindbaarheid.
 • Commerciële intentie: hier passen productpagina’s zoals PDP’s en PLP’s.
 • Vergelijkende intentie: hybride contentformats werken goed, met een combinatie van informatie, afbeeldingen en shoppingopties.

Daarnaast kan er een gemengde zoekintentie zijn, zoals bij generieke termen met hoog zoekvolume. Bijvoorbeeld het zoekwoord “koffie”, waarbij Google resultaten toont van webshops, lokale koffietentjes, blogs over koffie hotspots en video tutorials. Dit vereist een aanpak die alle aspecten van de gemengde intentie in overweging neemt.

Volg alle stappen in dit stappenplan om tot het meest geschikte contentformat te komen en zorg dat je geen kansen mist en altijd een stap voor bent op de concurrentie.

Ontvang nu een GRATIS SEO Analyse.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Naam